Gyümölcsök
A Zamat farm három zászlóshajója a barack, körte és a szilva.
Barack
A sárgabarackfa kora tavasszal halvány rózsaszín virágaival pompázik. Fényigényes fa, viszont kifejezetten szárazságtűrő, egy igazán könnyen kezelhető, hálás gyümölcsfa. Rendszeres fogyasztása csodákra képes az emberi szervezetben, ezért a sárgabarack az egyik legértékesebb gyümölcsünk. A gyümölcsök magas rosttartalma kedvező az emberi szervezetre: jelentősége magas ásványi-anyag, vitamin tartalmában rejlik, fogyasztásával betegségeket előzhetünk meg, széppé tehetjük a bőrünket, a magas energiatartalma miatt gyors energiaforrás a legyengült szervezetnek.
A magyar sárgabarack messze földön ismert, páratlan íze, aromája minden tekintetben egyedi. Felhasználása nagyon sokféle:
- Nyersen fogyasztva egészen június elejétől augusztusig élvezhető.
- A nagyobb termésű, keményebb fajták leginkább friss fogyasztásra, a kisebb, puhább gyümölcsök lekvárnak, befőttnek, aszalt gyümölcsnek valók.
- Ezen kívül ivólé, pálinka, dzsem, fagyasztott gyümölcs is készíthető.
Körte
Finom, édes íze egyedi, ősszel és télen is könnyen beszerezhető, tárolható. Már Homérosz is az istenek ajándékának nevezte a gyümölcsöt, hiszen az első nemesített fajtákat a görögök kísérletezték ki körülbelül háromezer évvel ezelőtt.
A körte az egészséges étrend egyik közkedvelt szereplője, hiszen gazdag antioxidánsokban, flavonoidokban, és tápanyagokban is bővelkedik. A körtének nagyon magas az ásványi anyag tartalma, ezért főleg a hűvös időben érdemes minél többet ennünk belőle, hogy megelőzzük a betegségeket.
- Cukorbetegek is fogyaszthatják, ízületi gyulladások, reuma, kimerültség és a depresszió megelőzésére is alkalmas, valamint élénkítő hatása miatt még az energiaitalokat is kiválthatjuk vele.
- Többféleképpen is elkészíthetjük: gyümölcslét, lekvárt, kompótot, levest, mártást, gyümölcssalátát, gyümölcsrizst, süteményt vagy akár pálinkát is készíthetünk belőle.
Szilva
A szilva egy ízben, színben, formában és elkészítési lehetőségeit tekintve is változatos csonthéjas gyümölcs, remek táplálék frissen, vagy feldolgozva.
A rózsafélék családjába tartozó szilva nagyszámú rokonsággal rendelkezik, mivel egyes fajtái könnyen kereszteződnek egymással.
Érése már júliusban megkezdődik, és egészen október végéig szedhetjük.
A zamatos, húsos, lédús szilva kalóriaszegény, nem tartalmaz telített zsírokat, ám vitaminokban, ásványokban és más összetevőkben gazdag, amik hozzájárulnak az ideális egészség fenntartásához.A szilva kiváló C-vitamin forrás, amely hatékony antioxidáns.
A C-vitamin segíti a szervezetet a rák, a gyulladások és a szabadgyökök elleni harcban.
A szilva, kiváltképp a mirabella fajtái, értékes forrása az A-vitaminnak és a béta-karotinnak.Az A-vitaminnak jótékony hatása van a látásra, a bőrre és a nyálkahártyák egészséges megőrzésére. A szilva gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a magnézium, kálium, vas és fluorid.
A vasnak vörösvérsejtképző hatása van. A kálium a sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást.
K-vitamint is tartalmaz, ami fontos a véralvadáshoz, a csontok fejlődéséhez.