Gyümölcsök

A Zamat farm három zászlóshajója a barack, körte és a szilva.

Barack

A sárgabarackfa kora tavasszal halvány rózsaszín virágaival pompázik. Fényigényes fa, viszont kifejezetten szárazságtűrő, egy igazán könnyen kezelhető, hálás gyümölcsfa. Rendszeres fogyasztása csodákra képes az emberi szervezetben, ezért a sárgabarack az egyik legértékesebb gyümölcsünk. A gyümölcsök magas rosttartalma kedvező az emberi szervezetre: jelentősége magas ásványi-anyag, vitamin tartalmában rejlik, fogyasztásával betegségeket előzhetünk meg, széppé tehetjük a bőrünket, a magas energiatartalma miatt gyors energiaforrás a legyengült szervezetnek.

A magyar sárgabarack messze földön ismert, páratlan íze, aromája minden tekintetben egyedi. Felhasználása nagyon sokféle:

  • Nyersen fogyasztva egészen június elejétől augusztusig élvezhető.
  • A nagyobb termésű, keményebb fajták leginkább friss fogyasztásra, a kisebb, puhább gyümölcsök lekvárnak, befőttnek, aszalt gyümölcsnek valók.
  • Ezen kívül ivólé, pálinka, dzsem, fagyasztott gyümölcs is készíthető.

Körte

Finom, édes íze egyedi, ősszel és télen is könnyen beszerezhető, tárolható. Már Homérosz is az istenek ajándékának nevezte a gyümölcsöt, hiszen az első nemesített fajtákat a görögök kísérletezték ki körülbelül háromezer évvel ezelőtt.

A körte az egészséges étrend egyik közkedvelt szereplője, hiszen gazdag antioxidánsokban, flavonoidokban, és tápanyagokban is bővelkedik. A körtének nagyon magas az ásványi anyag tartalma, ezért főleg a hűvös időben érdemes minél többet ennünk belőle, hogy megelőzzük a betegségeket.

  • Cukorbetegek is fogyaszthatják, ízületi gyulladások, reuma, kimerültség és a depresszió megelőzésére is alkalmas, valamint élénkítő hatása miatt még az energiaitalokat is kiválthatjuk vele.
  • Többféleképpen is elkészíthetjük: gyümölcslét, lekvárt, kompótot, levest, mártást, gyümölcssalátát, gyümölcsrizst, süteményt vagy akár pálinkát is készíthetünk belőle.

Szilva

A szilva egy ízben, színben, formában és elkészítési lehetőségeit tekintve is változatos csonthéjas gyümölcs, remek táplálék frissen, vagy feldolgozva.

A rózsafélék családjába tartozó szilva nagyszámú rokonsággal rendelkezik, mivel egyes fajtái könnyen kereszteződnek egymással.

Érése már júliusban megkezdődik, és egészen október végéig szedhetjük.

A zamatos, húsos, lédús szilva kalóriaszegény, nem tartalmaz telített zsírokat, ám vitaminokban, ásványokban és más összetevőkben gazdag, amik hozzájárulnak az ideális egészség fenntartásához.

A szilva kiváló C-vitamin forrás, amely hatékony antioxidáns.

A C-vitamin segíti a szervezetet a rák, a gyulladások és a szabadgyökök elleni harcban.

A szilva, kiváltképp a mirabella fajtái, értékes forrása az A-vitaminnak és a béta-karotinnak.

Az A-vitaminnak jótékony hatása van a látásra, a bőrre és a nyálkahártyák egészséges megőrzésére. A szilva gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a magnézium, kálium, vas és fluorid.

A vasnak vörösvérsejtképző hatása van. A kálium a sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást.

K-vitamint is tartalmaz, ami fontos a véralvadáshoz, a csontok fejlődéséhez.

Ismerje meg a Zamat Farm termékeit, vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken!